Tidigare evenemang på Sandvikens Jazzclub

Här hittar du tidigare evenemang som Sandvikens Jazzclub anordnat i Lobbybaren på Restaurang Bolaget.

Tidigare program 2023

Fredag 3 februari Duke Ellington’s Sound of Love

Ett ungdomligt band från jazzlinjen Skurups folkhögskola som kommer att spela musik med utgångspunkt från Duke Ellington. Låtarna framförs i egen tappning med nya arrangemang. De lovar en härlig känsla, sväng och glädje på scen.

Elvira Lundstedt, sång. T eis Ortved, tenorsax
Gustav Stefansson, gitarr. Arvid Bärtås, piano
August Bergvall, kontrabas. Elis Comen, trummor

Fredag 17 mars Krister Andersson med vänner

Den här jazzkvällen har Krister sällskap av sina ”komp” isar från Sandviken Big Band.

Krister Andersson, tenorsax och klarinett
Thomas Jutterström, piano
Rasmus Diamant, bas
Christian Nilsson, trummor

Obs! Före denna jazzkväll håller Sandvikens Jazzclub årsmöte i Bolaget kl. 18.00.

Fredag 5 maj Jonsson Jazz Group

Nu får vi åter lyssna till personlig jazz i moderna arrangemang.

Camilla von Bothmer, sång
Håkan Jonsson, piano, keyboard och sång
Adam Dahlberg, träblåsJon Östman, gitarr
Nisse Palm, bas
Pelle Persson, trummor

Varje jazzkväll i Lobbyn börjar kl. 19.30 med insläpp från kl. 18.30.

Tidigare program 2022

Fredag 11 feb Sandviken Big Band & Viktoria Tolstoy

Sandviken Big Band, ett av landets bästa storband, får inleda vårsäsongen. Utrymme ges till bandets egna eminenta solister. Vi får även höra jazzens leading lady de senaste decennierna, Viktoria Tolstoy, i ett flertal nummer.

Denna jazzkväll hålls i Bolaget.
Entré medl. 150kr icke medl. 200kr

Fredag  25 mars Kjell Fernström med Deri Rowlands

Vår trogne ”huspianist” Kjell Fernström kommer denna kväll med Deri Rowlands. Deri Rowlands är en showman, entertainer och inte minst bra sångare med förkärlek för Sinatra- och Dean Martin-låtar. Det blir en kväll i bästa Las Vegas-stil. Övriga musiker är bland landets bästa nämligen Jesper Kviberg, trummor och Filip Augustsson, bas.

Obs! Före denna jazzkväll blir det årsmöte i Bolaget kl 18.00

Fredag 22 april Palm Wastesson kvartett

Ingvar och Lennart har musicerat ihop under många år och i olika konstellationer. Nu presenterar de en ny kvartett med Åke Gullberg, namnkunnig kontrabasist från Falun och Stefan Bergkvist, välkänd Sandvikentrummis. Publiken kommer att bjudas på jazzstandards varvade med Lennarts originalkompositioner.

Varje jazzkväll börjar kl 19.30 med insläpp kl 18.30.

Tidigare program 2021

Fredag 8 okt Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

Sani Gamedze

För fjärde gången kommer nu mångas stora favorit, Sani Gamedze, tillbaka till oss. Hon är en bluesig och mycket säregen jazzsångerska med stor och smittande utstrålning. Hon flankeras av saxofongiganten Krister Andersson. Förutom Gunnar vid pianot består kompet av Mathias Dahl, trummor och Lars Jonshult, bas.

 

Fredag 12 nov Jonsson Jazz Group

Camilla von Bothmer

Ett namnkunnigt lokalband som spelar personlig jazz i moderna arrangemang med mycket musik ur The American Songbook. I bandet ingår den mycket rutinerade sångerskan Camilla von Bothmer. Musikerna är Håkan Jonsson, piano, keyboard och sång, Adam Dahlberg, träblås, Jon Östman, gitarr, Nisse Palm, bas och Pelle Persson, trummor.

OBS! Före denna jazzkväll är det årsmöte i Bolaget kl 18.00

Torsdag 2 dec Fredrik Lindborg Septett

Vi presenterar en helt unik konstellation i kvällens program, en jazzgrupp och en stråkkvartett, som ger en hyllning till Lars Gullins musik. Huvudaktör är en av landets absolut bästa barytonsaxofonister, Fredrik Lindborg. I hans jazzgrupp ingår idel kända musiker såsom Martin Sjöstedt, bas och Daniel Fredriksson, trummor. I stråkkvartetten ingår Daniel Migdal och Henrik Naimark Meyers, violin, Ylvali Zilliacus, viola och Amalie Stalheim, cello.

Detta är en samkonsert med Kammarmusikföreningen. Då denna produktion är ganska kostsam ser vi oss nödsakade att höja entrén något. Medlempris: 130:- och icke medlem 160:-.

OBS! Denna kväll håller vi till i Bolaget.

Filmklipp från Fredrik Lindborg Septett

Tidigare program 2019

Fredag 20 september – Sandviken Big Band tillsammans med Ulf Adåker och Krister Andersson

Ett vältrimmat och spelsuget storband bjuder här in två av landets främsta blåsare, Ulf Adåker, trumpet och Krister Andersson, tenorsaxofon, till en jazzkonsert. Ulf har skrivit arr till två av 1900-talets största musikskapare George Gershwin och Thelonius Monk + några andra högoddsare, bl.a. en låt av Thore Ehrling från 1943 och en av Towa Carsons ”landsplågor” från 50-talet transformerade till utsökt jazz. Av utrymmesskäl spelas denna konsert i restaurang Bolaget som blir dukat för en jazzkväll.

Fredag 25 oktober – Christina Gustafsson med Kjell Fernström band

Till denna kväll har vår käre jazzvän och pianist Kjell Fernström engagerat en av våra stora jazzsångerskor, Christina Gustafsson. Efter musikstudier i New York gjorde hon sin skivdebut 2009. 2012 tilldelades hon utmärkelsen Anita O´Day-priset som ett bevis på att hon tillhör den europeiska eliten bland jazzsångare. I bandet ingår som vanligt de välkända och namnkunniga musikerna Filip Augustsson, bas och Jesper Kviberg, trummor.

Fredag 22 november – Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

För tredje gången på två år får vi åter höra denna fantastiska sydafrikanska jazzsångerska som blivit mångas stora favorit. Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska med en stor och smittande utstrålning som inte lämnar någon oberörd. Hon flankeras även nu av vår saxofongigant Krister Andersson. Förutom Gunnar på pianot består kompet av Mathias Dahl, trummor och Lars Jonshult, bas.

Tidigare evenemang 2018

Fredag 26 januari – Gunilla Öberg och Kristofer Sundman Trio

Gunilla har ägnat nästan hela sitt liv åt musiken och släppt tre egna skivor. Hon har också medverkat på ett dussintal andra produktioner både som solist och körtjej. Hennes hjärta klappar  varmast för swingen men hon behärskar de flesta genrer. Med sig denna kväll har hon en ungdomlig och välspelande trio där Kristofer Sundman spelar piano, Johan Timan kontrabas och Daniel Olsson trummor.

Fredag 2 mars – Pelle Lindström med vänner

Denna kväll har vi lyckats engagera landets  ”meste”  bluesartist, Pelle Lindström.  Han har mer än 50 års musikalisk erfarenhet bakom sig och kan även sätta munspelare och skröneberättare på sitt visitkort. Han blandar influenser från den amerikanska södern med bl.a. svensk folkmusik. Orkestern består av Pelle på sång och munspel,  Håkan Jonsson, piano,  Stefan Bergkvist, trummor, Ronnie Schüttman, bas och Janne Landström, gitarr.

OBS! Före denna jazzkväll är det årsmöte i Bolaget kl 18.00.

Fredag 4 maj – Joachim Tromark Quartet

Äntligen får vi höra storbandets utsökte trumpetsolist med eget intressant band. Joachim har studerat för de stora ”elefanterna” som t.ex. Bobby Shew i Los Angeles så melodiös amerikansk västkustjazz ligger honom särskilt varmt om hjärtat. Han kommer även att spela på sin E.V.I., som är ett elektroniskt instrument med mycket säreget ljud. Han lär vara den enda i Europa som trakterar detta instrument. I bandet ingår  Claes von Heijne som spelat rockmusik med Eldkvarn i decennier. Han är utbildad klassisk pianist på Kungl.  Musikhögskolan, men även jazz och rock är en stor del av hans repertoar. Här finns även två för oss välbekanta namnkunniga musiker nämligen Nisse Palm, bas och Pelle Persson, trummor.

Fredag 14 september – Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

Ännu en gång fick vi höra den fantastiska sydafrikanska jazzsångerskan som blev mångas favorit förra året när hon gästade oss. Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska och hon flankerades även denna kväll av vår saxofongigant Krister Andersson. Förutom Gunnar på pianot bestod kompet av Mathias Dahl och trummor och Åke Gullberg på bas.

Fredag 5 oktober – Niklas Bjarnehäll Trio med Krister Andersson

Det har gått drygt tio år sedan Niklas Bjarnehäll, piano, Lars Jonshult, bas och Mathias Dahl, trummor kom att bilda jazztrion LES3, ett samarbete som kom att utmynna i den kritikerrosade skivan ”The Zoo-Escape”. Nu återförenades de som trio i ett spännande möte med Krister Andersson, vars musik ständigt fortsätter att spränga nya gränser.

Fredag 14 september – Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

Ännu en gång fick vi höra den fantastiska sydafrikanska jazzsångerskan som blev mångas favorit förra året när hon gästade oss. Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska och hon flankerades även denna kväll av vår saxofongigant Krister Andersson. Förutom Gunnar på pianot bestod kompet av Mathias Dahl och trummor och Åke Gullberg på bas.

Fredag 4 maj – Joachim Tromark Quartet

Denna kväll storbandets utsökte trumpetsolist med eget band. Joachim har studerat för de stora ”elefanterna” som t.ex. Bobby Shew i Los Angeles så melodiös amerikansk västkustjazz ligger honom särskilt varmt om hjärtat. Han spelade även på sin E.V.I., som är ett elektroniskt instrument med mycket säreget ljud. Han lär vara den enda i Europa som trakterar detta instrument. I bandet ingår Claes von Heijne som spelat rockmusik med Eldkvarn i decennier. Han är utbildad klassisk pianist på Kungliga Musikhögskolan, men även jazz och rock är en stor del av hans repertoar. Här finns även två för oss välbekanta namnkunniga musiker nämligen Nisse Palm på bas och Pelle Persson på trummor.

Fredag 2 mars – Pelle Lindström med vänner

Denna kväll hade vi lyckats engagera landets ”meste” bluesartist, Pelle Lindström. Han har mer än 50 års musikalisk erfarenhet bakom sig och kan även sätta munspelare och skröneberättare på sitt visitkort. Han blandar influenser från den amerikanska södern med bl.a. svensk folkmusik. Orkestern bestod av Pelle på sång och munspel, Håkan Jonsson på piano, Stefan Bergkvist på trummor, Ronnie Schüttman på bas och Janne Landström på gitarr.

Fredag 26 januari – Gunilla Öberg och Kristofer Sundman Trio

Gunilla har ägnat nästan hela sitt liv åt musiken och släppt tre egna skivor. Hon har också medverkat på ett dussintal andra produktioner både som solist och körtjej. Hennes hjärta klappar  varmast för swingen men hon behärskar de flesta genrer. Med sig denna kväll hade Gunilla en ungdomlig och välspelande trio där Kristofer Sundman spelar piano, Johan Timan kontrabas och Daniel Olsson trummor.

Tidigare evenemang 2017

Fredag 17 november – Red House Sextet

Red House Sextet är en nybildad grupp med rutinerade jazzmusiker från Sandviken och Falun. Namnet anspelar på Falu rödfärg och kulören på Jazzhuset, sextettens repetitionslokal i Sandviken. Bertil Fält och Ingvar Palm spelar saxofoner, Jan Köhler trombon, Gunnar Aldén piano, Åke Gullberg kontrabas och John Brodin trummor.

27 oktober

Denna gång presenterade Gunnar en sydafrikansk jazzsångerska, Sani Gamedze. Hon har bott i Uppsala sedan 2007 och enligt kritiker hamnar hon i samma kategori som t ex Billie Holiday. Sani är en blueseldig och djupt sann jazzsångerska och hennes resa från depression till nytt hopp är en stor upplevelse att höra och se. Hon flankerades denna kväll av vår eminente gigant på saxofon, Krister Andersson, Mathias Dahl på trummor och Nisse Palm på bas.

8 september – Jonssons kvintett

Jonsson är en kvintett med rutinerade lokala musiker från Gävle, Ockelbo och Sandviken. De har de senaste åren gjort två bejublade och uppskattade besök på jazzklubben. Repertoaren är väldigt blandad med tonvikt på The American Song Book dvs jazzstandards. Håkan Jonsson finner vi på keyboard och sång, Jon Östman spelar gitarr, Lars Sjödin på kontrabas och bakom trumsetet sitter Pelle Persson. Ny för i år är Adam Dahlberg från Sandviken Big Band på saxofoner. Denna kväll gästades kvintetten av skönsjungande Camilla von Bothmer från Gävle.

21 april – Lennart Wastesson Band

Bandet är relativt nystartat vars medlemmar även spelar tillsammans i andra band, som t ex IPQ, Wastesson-Palm Duo och Jonsson. Repertoaren består till största delen av musik komponerad av Lennart. Men även och annan standardlåt kommer också med. Förutom Lennart Wastesson är det Ingvar Palm på saxofon, Lars Sjödin på kontrabas och Pelle Persson på trummor.

Förband denna kväll var 12-åriga ”fiolunderbarnet” Elsa Pettersson från Gävle. Elsa spelade tillsammans med sin pappa Leif Olsson som spelade gitarr.

Foto av Ingrid Palm.

17 mars – Amanda Sedgwick

Vår huspianist Kjell Fernström presenterade altsaxofonisten Amanda Sedgwick. Hon har skapat sig ett stort namn i det svenska musiklivet som soloartist och som musiker i olika band under snart 20 år och räknas till den absoluta eliten på sitt instrument. Hon har verkat i både Sverige och USA och har lett många ensembler genom åren. Amanda har på senare år även satsat mer på sin sång.

Med sig den 17 mars hade hon två välrenommerade och rutinerade musiker, Filip Augustsson på bas och Ola Bothzén på trummor.

10 februari – Johan Lingvalls Trio med Camilla von Bothmer

Tidigare evenemang. Camilla von Bothmer, Bengt Engkvist, Johan Lingvall och Steve Persson.

Camilla von Bothmer, Bengt Engkvist, Johan Lingvall och Steve Persson.

Johan Lingvalls Trio med sångerskan Camilla von Bothmer spelar jazz med en lekfull elegans. Med varm spelglädje blandar de klassiska jazzlåtar med stycken de lånar från andra genrer. Musik från olika epokder, ofta i egna arrangemang men med hög igenkänningsfaktor. Med sin mjuka röst har Camilla ett härligt stöd i kapellmästaren Johan Lingvalls piano, Bengt Engkvists trygga bas och Steve Perssons intuitiva trummor.

Tidigare evenemang 2016

4 november – Peter Asplund Aspiration

Peter är en av landets mest personliga trumpetare, denna kväll tillsammans med toppmusikanterna Jacob Christoffersen på piano, Hans Andersson på bas och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay. Aspiration är namnet på Peter senaste CD-skiva som han gjort tillsammans med ovanstående musikanter. Under kvällen spelades även låtar från den skiva där Peter Asplund visade sin förträfflighet som jazzsångare.

7 oktober – NYJE

Ett svenskamerikanskt jazzmöte. Sean Nowell på tenorsaxofon är en flitig musiker på New Yorks jazzklubbar med båda fötterna i den djupa jazztraditionen. Fredrik Olsson på gitarr tillhör den svenska jazzscenen men han har även hunnit med många utlandsframträdanden. Leo Lindberg på piano kallades tidigt för underbarn och med sina 22 år har han hunnit med det mesta inom svensk jazz. Lars Ekman på kontrabas, tidigare medlem i Fredrik Norén Band, är idag mycket aktiv i New York. Sist men inte minst, Moussa Fadera på trummor, även han aktiv musiker i New York. Denna samling toppmusiker bjöd denna kväll på jazz i mainstreamens och bebopens anda.

9 september – Lisa Björänge sings Ella

Denna kväll var det premiär med hemvändargruppen bestående av enbart toppmusiker. Lisa har vuxit enormt som jazzsångerska och nu ger hon sig i kast med Ella Fitzgeralds musik. Med sig denna kväll hade hon Klas Toresson på saxofon och sång. Per-Ola Landin på kontrabas och Adam Forkelid på piano, två välmeriterade musiker.