Tidigare evenemang på Sandvikens Jazzclub

Här hittar du tidigare evenemang som Sandvikens Jazzclub anordnat i Lobbybaren på Restaurang Bolaget.

Tidigare program 2019

Fredag 20 september – Sandviken Big Band tillsammans med Ulf Adåker och Krister Andersson

Ett vältrimmat och spelsuget storband bjuder här in två av landets främsta blåsare, Ulf Adåker, trumpet och Krister Andersson, tenorsaxofon, till en jazzkonsert. Ulf har skrivit arr till två av 1900-talets största musikskapare George Gershwin och Thelonius Monk + några andra högoddsare, bl.a. en låt av Thore Ehrling från 1943 och en av Towa Carsons ”landsplågor” från 50-talet transformerade till utsökt jazz. Av utrymmesskäl spelas denna konsert i restaurang Bolaget som blir dukat för en jazzkväll.

Fredag 25 oktober – Christina Gustafsson med Kjell Fernström band

Till denna kväll har vår käre jazzvän och pianist Kjell Fernström engagerat en av våra stora jazzsångerskor, Christina Gustafsson. Efter musikstudier i New York gjorde hon sin skivdebut 2009. 2012 tilldelades hon utmärkelsen Anita O´Day-priset som ett bevis på att hon tillhör den europeiska eliten bland jazzsångare. I bandet ingår som vanligt de välkända och namnkunniga musikerna Filip Augustsson, bas och Jesper Kviberg, trummor.

Fredag 22 november – Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

För tredje gången på två år får vi åter höra denna fantastiska sydafrikanska jazzsångerska som blivit mångas stora favorit. Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska med en stor och smittande utstrålning som inte lämnar någon oberörd. Hon flankeras även nu av vår saxofongigant Krister Andersson. Förutom Gunnar på pianot består kompet av Mathias Dahl, trummor och Lars Jonshult, bas.

Tidigare evenemang 2018

Fredag 14 september – Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

Ännu en gång fick vi höra den fantastiska sydafrikanska jazzsångerskan som blev mångas favorit förra året när hon gästade oss. Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska och hon flankerades även denna kväll av vår saxofongigant Krister Andersson. Förutom Gunnar på pianot bestod kompet av Mathias Dahl och trummor och Åke Gullberg på bas.

Fredag 5 oktober – Niklas Bjarnehäll Trio med Krister Andersson

Det har gått drygt tio år sedan Niklas Bjarnehäll, piano, Lars Jonshult, bas och Mathias Dahl, trummor kom att bilda jazztrion LES3, ett samarbete som kom att utmynna i den kritikerrosade skivan ”The Zoo-Escape”. Nu återförenades de som trio i ett spännande möte med Krister Andersson, vars musik ständigt fortsätter att spränga nya gränser.

Fredag 14 september – Sani Gamedze med Gunnar Aldéns kvartett

Ännu en gång fick vi höra den fantastiska sydafrikanska jazzsångerskan som blev mångas favorit förra året när hon gästade oss. Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska och hon flankerades även denna kväll av vår saxofongigant Krister Andersson. Förutom Gunnar på pianot bestod kompet av Mathias Dahl och trummor och Åke Gullberg på bas.

Fredag 4 maj – Joachim Tromark Quartet

Denna kväll storbandets utsökte trumpetsolist med eget band. Joachim har studerat för de stora ”elefanterna” som t.ex. Bobby Shew i Los Angeles så melodiös amerikansk västkustjazz ligger honom särskilt varmt om hjärtat. Han spelade även på sin E.V.I., som är ett elektroniskt instrument med mycket säreget ljud. Han lär vara den enda i Europa som trakterar detta instrument. I bandet ingår Claes von Heijne som spelat rockmusik med Eldkvarn i decennier. Han är utbildad klassisk pianist på Kungliga Musikhögskolan, men även jazz och rock är en stor del av hans repertoar. Här finns även två för oss välbekanta namnkunniga musiker nämligen Nisse Palm på bas och Pelle Persson på trummor.

Fredag 2 mars – Pelle Lindström med vänner

Denna kväll hade vi lyckats engagera landets ”meste” bluesartist, Pelle Lindström. Han har mer än 50 års musikalisk erfarenhet bakom sig och kan även sätta munspelare och skröneberättare på sitt visitkort. Han blandar influenser från den amerikanska södern med bl.a. svensk folkmusik. Orkestern bestod av Pelle på sång och munspel, Håkan Jonsson på piano, Stefan Bergkvist på trummor, Ronnie Schüttman på bas och Janne Landström på gitarr.

Fredag 26 januari – Gunilla Öberg och Kristofer Sundman Trio

Gunilla har ägnat nästan hela sitt liv åt musiken och släppt tre egna skivor. Hon har också medverkat på ett dussintal andra produktioner både som solist och körtjej. Hennes hjärta klappar  varmast för swingen men hon behärskar de flesta genrer. Med sig denna kväll hade Gunilla en ungdomlig och välspelande trio där Kristofer Sundman spelar piano, Johan Timan kontrabas och Daniel Olsson trummor.

Tidigare evenemang 2017

Fredag 17 november – Red House Sextet

Red House Sextet är en nybildad grupp med rutinerade jazzmusiker från Sandviken och Falun. Namnet anspelar på Falu rödfärg och kulören på Jazzhuset, sextettens repetitionslokal i Sandviken. Bertil Fält och Ingvar Palm spelar saxofoner, Jan Köhler trombon, Gunnar Aldén piano, Åke Gullberg kontrabas och John Brodin trummor.

27 oktober

Denna gång presenterade Gunnar en sydafrikansk jazzsångerska, Sani Gamedze. Hon har bott i Uppsala sedan 2007 och enligt kritiker hamnar hon i samma kategori som t ex Billie Holiday. Sani är en blueseldig och djupt sann jazzsångerska och hennes resa från depression till nytt hopp är en stor upplevelse att höra och se. Hon flankerades denna kväll av vår eminente gigant på saxofon, Krister Andersson, Mathias Dahl på trummor och Nisse Palm på bas.

8 september – Jonssons kvintett

Jonsson är en kvintett med rutinerade lokala musiker från Gävle, Ockelbo och Sandviken. De har de senaste åren gjort två bejublade och uppskattade besök på jazzklubben. Repertoaren är väldigt blandad med tonvikt på The American Song Book dvs jazzstandards. Håkan Jonsson finner vi på keyboard och sång, Jon Östman spelar gitarr, Lars Sjödin på kontrabas och bakom trumsetet sitter Pelle Persson. Ny för i år är Adam Dahlberg från Sandviken Big Band på saxofoner. Denna kväll gästades kvintetten av skönsjungande Camilla von Bothmer från Gävle.

21 april – Lennart Wastesson Band

Bandet är relativt nystartat vars medlemmar även spelar tillsammans i andra band, som t ex IPQ, Wastesson-Palm Duo och Jonsson. Repertoaren består till största delen av musik komponerad av Lennart. Men även och annan standardlåt kommer också med. Förutom Lennart Wastesson är det Ingvar Palm på saxofon, Lars Sjödin på kontrabas och Pelle Persson på trummor.

Förband denna kväll var 12-åriga ”fiolunderbarnet” Elsa Pettersson från Gävle. Elsa spelade tillsammans med sin pappa Leif Olsson som spelade gitarr.

Foto av Ingrid Palm.

17 mars – Amanda Sedgwick

Vår huspianist Kjell Fernström presenterade altsaxofonisten Amanda Sedgwick. Hon har skapat sig ett stort namn i det svenska musiklivet som soloartist och som musiker i olika band under snart 20 år och räknas till den absoluta eliten på sitt instrument. Hon har verkat i både Sverige och USA och har lett många ensembler genom åren. Amanda har på senare år även satsat mer på sin sång.

Med sig den 17 mars hade hon två välrenommerade och rutinerade musiker, Filip Augustsson på bas och Ola Bothzén på trummor.

10 februari – Johan Lingvalls Trio med Camilla von Bothmer

Tidigare evenemang. Camilla von Bothmer, Bengt Engkvist, Johan Lingvall och Steve Persson.

Camilla von Bothmer, Bengt Engkvist, Johan Lingvall och Steve Persson.

Johan Lingvalls Trio med sångerskan Camilla von Bothmer spelar jazz med en lekfull elegans. Med varm spelglädje blandar de klassiska jazzlåtar med stycken de lånar från andra genrer. Musik från olika epokder, ofta i egna arrangemang men med hög igenkänningsfaktor. Med sin mjuka röst har Camilla ett härligt stöd i kapellmästaren Johan Lingvalls piano, Bengt Engkvists trygga bas och Steve Perssons intuitiva trummor.

Tidigare evenemang 2016

4 november – Peter Asplund Aspiration

Peter är en av landets mest personliga trumpetare, denna kväll tillsammans med toppmusikanterna Jacob Christoffersen på piano, Hans Andersson på bas och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay. Aspiration är namnet på Peter senaste CD-skiva som han gjort tillsammans med ovanstående musikanter. Under kvällen spelades även låtar från den skiva där Peter Asplund visade sin förträfflighet som jazzsångare.

7 oktober – NYJE

Ett svenskamerikanskt jazzmöte. Sean Nowell på tenorsaxofon är en flitig musiker på New Yorks jazzklubbar med båda fötterna i den djupa jazztraditionen. Fredrik Olsson på gitarr tillhör den svenska jazzscenen men han har även hunnit med många utlandsframträdanden. Leo Lindberg på piano kallades tidigt för underbarn och med sina 22 år har han hunnit med det mesta inom svensk jazz. Lars Ekman på kontrabas, tidigare medlem i Fredrik Norén Band, är idag mycket aktiv i New York. Sist men inte minst, Moussa Fadera på trummor, även han aktiv musiker i New York. Denna samling toppmusiker bjöd denna kväll på jazz i mainstreamens och bebopens anda.

9 september – Lisa Björänge sings Ella

Denna kväll var det premiär med hemvändargruppen bestående av enbart toppmusiker. Lisa har vuxit enormt som jazzsångerska och nu ger hon sig i kast med Ella Fitzgeralds musik. Med sig denna kväll hade hon Klas Toresson på saxofon och sång. Per-Ola Landin på kontrabas och Adam Forkelid på piano, två välmeriterade musiker.